Wie wil dat nou niet? Zo’n prachtige bloemenweide, waarmee je ook de bijen en vlinders en andere insecten helpt? In tien stappen op weg naar eigen bloemenweide:
Wat is de ideale plek voor een bloemenweide?
Zoek een plek in de volle zon, dus niet onder de bomen, die niet te klein is; minimaal twee meter breed en twee meter lang, maar liefst zo groot mogelijk.
Kun je zaaien in een grasveld?
Nee, helaas is een grasveld niet geschikt, daar zullen de zaden niet ontkiemen.
Ligt er nu een grasmat? Dan moet die eerst weg. Dat kun je doen door af te plaggen, met de hand of machinaal (graszodensnijder huren). Is dat beide niet mogelijk, bedek dan de grond met karton, met daarop een laag grond. Na een jaar is de grasmat weg, het karton vergaan.
Is je uitgangspunt kale grond, hark dat dan een beetje los.
Wanneer zaai je een bloemenweide?
Zaaien van een meerjarige weide doe je in het het best in het najaar (september/oktober). Dan is de grond vochtig en nog warm, zodat de zaden makkelijk ontkiemen voor de winter.
Maar je kunt ook zaaien in het vroege voorjaar (begin maart) tot eind april. En eenjarige mengsels zaai je altijd in het voorjaar.
Welk zadenmengsel kies je voor een bloemenweide?
Kies een inheems mengsel, bij bijvoorbeeld De Cruydthoeck, wat geschikt is voor je grondsoort.Welk mengsel voor welke grondsoort geschikt is, staat bij de beschrijving van de leverancier.
Wil je snel resultaat (in het eerste jaar bloemen), kies dan voor een mengsel met ruderale soorten (B1). Daarbij moet je na een jaar of drie de grond licht bewerken (losharken) en wat bijzaaien.
Heb je meer geduld en wil je iets doen voor de wilde bijen en vlinders, kies dan voor een Bijenmengsel met vaste soorten (N1). Deze weide wordt elk jaar mooier, maar geeft pas bloemen in het tweede jaar!
Hoe maai ik de bloemenweide?
Maai je bloemenweide in elk geval minstens 1 x per jaar in september. Maai bij voorkeur gefaseerd, dat wil zeggen de eerste helft maaien in juli, tweede helft maaien in september/oktober. (Dan hebben de bijen altijd wat te halen.)
Maai dezelfde stukken ieder jaar op hetzelfde tijdstip als in het eerste jaar.
Maai met een zeis, een balkmaaier, of een bosmaaier met slagmes, zodat het maaisel niet versnipperd wordt. Voer het maaisel altijd af!
Er komt veel gras in mijn bloemenweide, hoe krijg ik dat weg?
Gaat je bloemenweide na verloop van tijd vergrassen, maai dan wat vaker. Wacht niet tot het gras in het zaad komt, maar maai tijdens of net voor de bloei van het gras.
En vergeet niet te genieten van je bloemenwei!