Je hebt een plantje gekregen op het evenement ‘deVOLGENde’ op STEK. Hier kun je zien wat je hebt gekregen en hoe je het kunt verzorgen. Elke soort heeft een kleurcode bij de QR code. Het zijn allemaal planten die goed zijn voor de biodiversiteit! Wil je meer weten over planten voor onze insecten? Kijk dan hier. Wil je graag meer tips voor een tuin vol vogels? Kijk dan hier.
GEEL:
GRIJSKRUID (Berteroa incana) Dit is een inheems plantje wat het liefst in de zon staat en goed tegen de droogte kan. Er vliegen talloze wilde bijen op, vooral de kleine tronkenbijtjes. Zet dit plantje in je tuin (of balkon) op een zonnig plekje en kijk wat erop af komt. De plant bloeit eindeloos lang door, vaak tot in november. Soms komt de plant volgend jaar terug, of zaait zich uit, zodat je volgend jaar weer kunt genieten van deze plant. Zet vooral een bijenhotel in de buurt als je deze plant hebt!


PAARS:
HERFSTASTER ( Aster novae-angliae ‘Barr’s Blue’) Dit is een cultuurplant die in het najaar bloeit, op een moment dat veel tuinplanten zijn uitgebloeid. Ze trekt veel vlinders (zoals deze kleine vuurvlinder) en bijen, is een belangrijke nectarplant. Het is een vaste plant, dus komt volgend jaar weer terug en wordt elk jaar een beetje groter. Zet de plant in de tuin op een plek in de zon of halfschaduw.

GROEN:
MARGRIET (Leucanthemum vulgare) is een makkelijke overblijvende inheemse plant die bloeit van mei tot half augustus. Ze is mooi te combineren met steenanjer (zie foto). Ze trekt insecten aan, vooral keversoorten of een goudwesp (zie foto). In de tuin kan ze zich veelvuldig uitzaaien. Als je dat niet wilt, knip dan de zaadhoofdjes af. Zet haar in de tuin (of balkon) het liefst op een zonnige plaats.


ROZE:
STEENANJER (dianthus deltoides) groeit op droge en voedselarme zandgrond. Het is in Nederland in de natuur een beschermde plant die vooral in de stroomdalen van de grote rivieren groeit. Er komen kleine vlinders op, zoals deze icarusvlinder. De steenanjer is een vaste plant en breid zich langzaam uit. Zet haar in de zon of halfschaduw.
