Inheemse bloemenweiden

Bloemenweide op schrale zandgrond

Toen ik begon met de aanleg van bloemenweiden was ik verbaasd hoe snel de vele insecten het postzegeltje met inheemse bloemen wisten te vinden. In de zomer maak ik nog elke dag een rondje door mijn eigen bloemenweide en noteer bijna dagelijks een bijzondere waarneming van een sprinkhaan, vlinder of wilde bij.

Vaak hoor ik van mensen dat ze denken dat ze een bloemenweide kunnen maken door simpelweg wat bloemenzaden in hun grasveldje te zaaien. Dat werkt helaas niet. Een duurzame bloemenweide vraagt om een goede voorbereiding.

Gras dient eerst verwijderd te worden, tenzij je kiest voor de verschralingsmethode. Met verschralen – maaien en afvoeren – kun je je bestaande grasmat ook bloemrijk maken, maar dan heb je wel een langere adem nodig. Hoe rijker je grond is, hoe langer het duurt voordat effect bereikt wordt door verschralen. Tuinier je op zandgrond, dan werkt het sneller.

Als je de grasmat hebt verwijderd, hark de grond dan oppervlakkig los en maak een vals zaaibed. Dat wil zeggen, je wacht enkele weken met zaaien totdat de onkruiden opkomen. Dan schoffel je enkele keren op een droge dag en je zaaibed is klaar!

Bloemenweide met Verbascum

Welk eindresultaat wil je?

Wil je graag het eerste jaar veel mooie bloemen? Kies dan voor akkerbloemen en ruderale mengsels (met een- en tweejarige bloemen). Hierbij is een tweejaarlijkse lichte verstoring van de grond nodig, om de soorten te behouden.

Wil je meer doen voor de (wilde) bijen, vlinders en vogels? Kies dan voor een meerjarig bloemrijk grasland. Dat is iets meer ingetogen en ontwikkelt zich langzamer in de loop van jaren.

Gebruik 1 tot 2 gram zaad per m2. Meng dat met een flinke hoeveelheid metselzand. Dat is een beetje plakkerig, zodat de zaden er goed aan hechten. Strooi de zaden (met zand) met de hand uit. En laat de natuur zijn werk doen!

Het beheer

Een mooie bloemenweide heeft een goed beheer nodig. Dat wordt vaak onderschat. Op een juiste manier maaien en op de juiste tijdstippen. Hierin kan ik je begeleiden.

Wil je graag het beheer handmatig doen? Volg dan een cursus zeismaaien. Maaien met de zeis kan een rustgevende bezigheid zijn. En voor het behoud van biodiversiteit is het beter dan machinaal maaien. Een normale grasmaaier is helaas ongeschikt voor het maaien van je bloemenweide.

Ik nodig je graag uit voor een gesprek en denk met je mee. Neem gerust vrijblijvend contact op via e-mail of telefoon.

messenbalk
maaien met een balkmaaier
Maaien op ambachtelijke wijze met een paard met balkmaaier

De aanleg

Heb je hulp nodig bij de aanleg van je bloemenweide? Kijk op de pagina ‘Aanpak & kosten’.

Bloemenweide met Margriet
bloemenweide Margriet en Steenanjer